نمایندگی خبرگزاری فارس در همدان گزارش میدهد
«همه برای همدان 2018»
با انتخاب همدان برای پایتختی گردشگری آسیا در سال 2018 و لزوم برنامهریزی برای این رویداد در همدان، فعالان رسانهای و گردشگری همدان دغدغههایی را در این زمینه دارند، دغدغههایی که از دلنگرانی آنها برای اين کهنشهر خبر ميدهد.
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، کهنشهر همدان، «پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین» سال 2018، میزبان دو رویداد اجلاس «پایتخت گردشگری آسیا» و میزبانی «نشست اعضای وابسته سازمان جهانی گردشگری» UNWTO است که این رویدادهای بینالمللی میتواند فرصت مناسبی برای معرفی همدان در جوامع ملی و بینالمللی باشد.
با وجود اینکه دستگاههای مختلف دولتی و خصوصی در قالب کمیتههای مختلف اجرایی پای کار هستند تا این دو رویداد مهم با کیفیت بیشتری در همدان به سرانجام برسد، اما در این میان فعالان گردشگری و رسانهها نیز در این زمینه بسیار دغدغهمند هستند و برای بهتر برگزار شدن آن از هیچ تلاشی فروگذار نمیکنند.
اینکه اعلام رسمی انتخاب همدان برای پایتختی گردشگری آسیا دیرهنگام صورت گرفت، درست؛ اما با برنامهریزی صحیح و مدونی میشد در این زمان اندک نیز با مدیریت به هنگام بهرهبرداریهای لازم را از این مسئله کرد؛ حال این مهم بستگی به مدیران و مسئولان همدان و حتی کشور دارد که از فرصت پیش رو برای کشور و قدیمیترین شهر جهان، استفاده لازم را داشته باشند یا خیر؟
بر این اساس دو تن از فعالان گردشگری همدان و کسانی که سالهاست در زمینه گردشگری همدان قلم میزنند در گفتوگو با خبرنگار فارس دیدگاههای خود را در خصوص روند کنونی این جریان در همدان بیان کردند که در زیر میخوانید.
*پایتختی گردشگری آسیا فرصت طلایی برای همدان
بهنام افتخاری در گفتوگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه باید سال 2018 سال گردشگری برای جوانان باشد، اظهار کرد: در حال حاضر چارهای نیست جز اینکه نیروهای جوان و آموزش دیده را وارد کار کرده و علاوه بر امیدآفرینی از تخصص آنها استفاده کنیم.
وی انتخاب همدان برای پایتختی گردشگری آسیا را فرصت مناسبی برای همدان دانست و ادامه داد: گاهی یک همایش که برگزار میشود، دو تا سه روز است و تمام میشود اما با عنوان «پایتخت گردشگری آسیا» 365 روز فرصت داریم که کارهای زیادی که در گذشته نمیتوانستیم را انجام دهیم.
این فعال گردشگری با بیان اینکه در گذشته در خیلی جاهای بینالمللی ما نمیتوانستیم جایگاه خود را ارتقا دهیم، افزود: خیلی برنامهها را استان برای اجرا قبول نمیکرد اما اکنون به بهانه پایتختی گردشگری آسیا این کارها قابل انجام است.
وی با تأکید بر اینکه با همه اینها تاکنون از فرصتها و ظرفیتهایی که در اختیار داریم هم استفاده درستی نکردیم، تصریح کرد: همدان توانایی انجام بسیاری از کارهای بزرگ را دارد و با همین ساماندهی نیروهای داخل استان توان انجام کارهای جدیدتر و بهتر را دارد.
*خروجی رویدادهای گردشگری 2018 معرفی همدان به جهان باشد
افتخاری با اشاره به اینکه دو تا سه ماه از جلسات برنامهریزی این رویدادها گذشته اما هنوز خروجی مشخص نیست، گفت: در سال 2018 هدف تنها آمدن گردشگر نیست بلکه باید در این یکسال بیشتر معرفی همدان باشد و در پایان سال 2018 نام همدان به شکل متفاوتی مطرح شود.
وی با اشاره به اینکه در حوزه تبلیغات باید ابتدا نحوه تبلیغات مشخص شود، افزود: وقتی رویدادی بینالمللی در حال وقوع است، باید تعدادی اتفاقات بینالمللی، تعدادی اتفاقات ملی و تعدادی استانی داشته باشیم ولی ما چنین تفکیک و فراخوانی ایدهها را نداریم.
این راهنمای گردشگری با انتقاد از اینکه میزبانی این رویدادهای گردشگری نیز هدفگذاری نشده است، خاطرنشان کرد: اکنون دستگاههای اجرایی نیز طبق یک هدفگذاری پیش نمیروند در حالی که باید اهداف هر دستگاه مشخص شود.
وی در خصوص ظرفیت هتلهای همدان برای میزبانی از رویدادهای بینالمللی نیز گفت: هتل هم باید اقامت خوب و استانداردی را به گردشگر دهد که در این برنامه نیز مهم است.
افتخاری با تأکید بر اینکه هتلها باید آموزش و بینالمللی شدن خدمات را مد نظر قرار دهند، افزود: افرادی که در هتلها فعال هستند هم باید به استانداردهای هتلینگ مسلط باشند زیرا بهبود کیفی همه این مسائل در بهتر انجام شدن کار موثر است.
وی یکی از راهکارهای پیشبرد اهداف گردشگری همدان در سال 2018 را در اختیار گذاشتن فرصت تبلیغات و معرفی همدان از طریق رسانهها و فعالان گردشگری دانست و گفت: در کشور باید کل آژانسهای گردشگری، رسانهها و فعالان گردشگری را در بحث تبلیغی دخیل کرد.
این فعال گردشگری همدان ادامه داد: وقتی حدود 17 سال پیش مالزی بنا به معرفی خود به عنوان مقصد گردشگری داشت، اقدام به برگزاری تور رایگان برای خبرنگاران ایران به مقصد مالزی کرد و از آنها خواست که پس از بازگشت از مالزی مطالب مثبتی را انعکاس دهند و ایرانیها نیز پس از بازگشت مقصد جدید را معرفی کردند و نتیجه آن نیز مشخص است.
وی با تأکید بر اینکه برنامهریزی برای 2018 باید منجر به ارائه طرحهای بهتر و بزرگتری برای سالهای 2019 و 2020 شود، افزود: باید با ارتباط دهی بین برنامهها طی سالهای بعد، بتوانیم آنها را مدیریت کنیم.
افتخاری توسعه توان اقتصاد محلی و کاهش فقر را یکی از اهداف سازمان جهانی گردشگری دانست و گفت: یکی از مسائلی که باید در رویدادهای 2018 باید پیگیری کرد اینکه علاوه بر معرفی همدان، چقدر توان محلی افزایش مییابد؟
وی با بیان اینکه گردشگری حامی فقرا نامگذاری شده است، بیان کرد: ما به قدری با زیرساختهای شهری را تقویت کنیم که مردم با یک افتخار از شهر یاد کنند و این موضوع اگر اصلاح شود، بسیاری از موارد راحتتر اصلاح میشود.
*همدلی و همگرایی در همدان راهگشاست
این راهنمای گردشگری همدان با تأکید بر اینکه در درجه نخست باید مردم اهمیت گردشگری را حس کنند، خاطرنشان کرد: ابتدا باید به مردم آگاهی داد که معنای گردشگری چیست و نقش هر فرد جامعه چگونه ایفا میشود.
وی یادآور شد: همیشه مسئولان به بخش سختافزاری گردشگری تبدیل شدهاند در حالی که باید بخش نرمافزاری کار را نیز دید زیرا اگر مردم از اهمیت کار گردشگری مطلع شوند، رونق این بخش را نیز خواهیم داشت.
افتخاری با بیان اینکه ما توان برگزاری رویدادهای بینالمللی گردشگری را داریم، گفت: باید آموزش سرلوحه کار قرار گیرد و اگر همه باهم برای همدان تلاش کنیم، نتیجه آن را نیز خواهیم دید.
وی در ادامه در خصوص نشست اعضای سازمان UTWNO نیز گفت: این رویداد برای همدان است و اتفاق بزرگی در حوزه گردشگری است، بنابراین نباید با منفیگرایی یا نادیدهانگاریها موجب خروجی منفی هم شویم بلکه باید با اخبار مثبت همدان را در نگاه دیگران بسیار مطلوب جلوه دهیم.
این راهنمای گردشگری همدان با ابراز امیدواری مبنی بر اینکه با همدلی و همگرایی، سال 2018 میتواند نقطه عطفی برای همدان باشد، افزود: حدود 15 روز از 2018 گذشت و در چشم بر هم زدنی سال تمام خواهد شد، بنابراین باید از این فرصت پیش آمده استفاده کرد.
*انتخاب عجولانه همدان برای پایتختی گردشگری آسیا
یکی دیگر از فعالان رسانهای و راهنمایان گردشگری همدان با بیان اینکه رویدادهای 2018 که برای همدان تعیین شده یک رویداد یکساله و یک رویداد سه روزه است، اظهار کرد: عنوان همدان پایتخت گردشگری آسیا باید با برنامههای منسجم و از پیش تعیین شده و با تعامل میراث فرهنگی با ارگانهای دیگر همچون مدیریت استانداری و پای کار آمدن شهرداری محقق شود.
مریم مقدم ادامه داد: عنوانی که به همدان داده شد، گویی عجولانه بود زیرا خود همدان نیز انتظار آن را نمیکشید و در جریان نبود که این عنوان خیلی زود به همدان داده شود.
وی با اشاره به اینکه وقتی یک عنوان به صورت یک دفعه داده شود، نمیتوان انتظار داشت که بتوان با برنامهریزی پیش رفت، تصریح کرد: اما در آبان ماه سال 97 که با پیگیری شرکت علیصدر محقق شده، نشست اعضای سازمان جهانی گردشگری UTWNO است که بعد از 40 سال نوبت به ایران رسیده و همدان نماینده ایران میزبان اجلاس است.
این فعال گردشگری همدان با بیان اینکه برای نشست اعضای سازمان جهانی گردشگری نمیتوان انتظار بینظمی را داشت، گفت: با توجه به اینکه شرکت علیصدر برنامهریزیها را طی یکسال انجام داده بنابراین باید با برنامه باشد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر برنامهها شفاف نیست و تا همین الان نیز دبیرخانه همدان 2018 اصلا افتتاح نشده است، بیان کرد: وقتی دبیرخانه آمده نباشد، قطعاً کمیتهها نیز فعال نخواهد بود و اطلاعرسانی صحیحی نیز رخ نخواهد داد.
مقدم با تأکید بر اینکه اکنون کمیتهها نیز به صورت مجزا در حال فعالیت هستند، افزود: شهرداری با عوامل خود کارها را پیگیری میکند، صدا و سیما برنامههای خود را دارد و میراث فرهنگی و استانداری نیز جلسات خود را دارند که همه اینها حاصل نداشتن دبیرخانه است.
*ضرورت تشکیل هرچه سریعتر دبیرخانه همدان 2018
وی با بیان اینکه تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی برای این مهم برنامهریزی کرده است، افزود: ما نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که همدان در یک فرصت کوتاه معجزه وار برخورد کند و کارهای بهتر و باکیفیتی را داشته باشیم.
این فعال رسانهای همدان راهکار مهم پیشبرد اهداف را تشکیل هر چه سریع دبیرخانه دانست و خاطرنشان کرد: با شکلگیری دبیرخانه یک ارگان و یا یک نهاد موظف میشود تا تمام مسیرها و برنامههای رویداد 2018 را مدیریت و برنامهریزی کند زیرا تا زمانی که مدیریت و برنامهریزی نباشد، اجازه نخواهد داد تا به نتیجه برسیم.
وی یادآور شد: در حال حاضر همدان لوگوی طراحی شده و پوستر ندارد و بر این اساس در حوزه خبری نیز نمیتوانیم اطلاعرسانی درستی داشته باشیم زیرا سایت و کانالی نیز برای خروجی اخبار این رویداد مهم وجود ندارد.
* پایان 2018 همدان باید پاسخگو باشد
مقدم یکی از ابهامات مهم در این رویدادها را این مسئله عنوان کرد و گفت: باید دید پایان سال 2018 میخواهیم گردشگری را به کجا برسانیم، شاید یکی از این موارد گسترش پایانه هوایی همدان باشد که آیا برای این هدف برنامهریزی شده است؟ آیا هدف تعریفشدهای برای جابه جایی مسیر گردشگری از اصفهان و شیراز به همدان صورت گرفته است؟
وی یادآور شد: تا زمانی که کمیتههای اجرایی این رویدادها در ادارات پشت میزشان نشسته باشند، باید کمیتهها عواملی باشند که از کارشناسان همین حوزه و فعالان گردشگری باشند تا بتوانند دغدغهمند وارد شوند.
این راهنمای گردشگری تأکید کرد: پایان 2018 ، همدان باید پاسخگو باشد، همدانی که میزبان اجلاس جهانی جهانگردی است و بعد از 40 سال به عنوان نماینده ایران انتخاب شده است و باید سهم خواهی گردشگری کل کشور را داشته باشد.
وی اضافه کرد: اگر فرصت پایتختی گردشگری آسیا را از دست دهیم دیگر سالیان سال نوبت به همدان نمیرسد که نداشتههایش را در حوزه گردشگری انجام دهد.
دغدغه دو تن از فعالان حوزه گردشگری را شنیدیم و بسیاری از همین فعالان نیز صحبتهایی داشته و دارند که شنیدنی است اما همه اینها در یک موضوع اتفاق نظر دارند و آن اینکه باید همدان از فرصت پیش آمده بهره کافی را ببرد تا پس از پایان آن، آه حسرت از نهادها را شاهد نباشیم.